Hedonikus Adaptáció

A hedonikus adaptáció nem más, mint az a folyamat, amely során az emberek egy viszonylag stabil boldogsági szinthez térnek vissza nem sokkal azután, hogy valamilyen pozitív, vagy negatív hatás érte őket az életükben.
Röviden és túlzással: hiába változik meg gyökeresen az életed, Te ahhoz hozzászoksz/beletörődsz és az új állapot természetessé válik. Nem örülsz már neki vagy éppen nem szomorkodsz rajta. Elmúlik.

A hedonikus adaptáció jól példázza, hogy miért nagyon veszélyes, ha azt hiszed, bármilyen tárgytól, bármilyen megvásárolható dologtól, sőt tovább megyek: bármilyen nem önmagadból fakadó, hanem kívülről „szerzett” tényezőtől boldogabb leszel. Mert valójában úgy tűnik, hogy nem leszel, maximum átmenetileg.
Sőt, ha nem figyelsz oda a hedonikus adaptáció jelenségére, elég gyorsan olyan taposómalomban találhatod Magad, ami nemcsak boldoggá nem tesz, de egyenes út lehet a depresszióba. Erre a taposómalomra mondja (többek között) Bob Marley, hogy “patkányverseny”.

https://www.facebook.com/notes/30as-nyugd%C3%ADjas/ki%C3%BAjult-a-ha-betegs%C3%A9gem-mihez-kezdjek-most/444503576004703/