– Apa! Miért harcoltak az emberek ’56-ban?

– Apa! Miért harcoltak az emberek ’56-ban?
– Képzeld el, hogy Magyarországon az történt, amit az oroszok akartak. Az ellenzéki pártokat tönkretették és csak egy párt uralkodott mindenen. Ehhez egy választási csalás vezetett (utaztatták a fülkékhez a saját embereiket), majd azt mondták, 100%-os eredményt akarnak és már nem is lehetett másra szavazni.
– Húha!
– A bíróságok úgy ítéltek, ahogyan a Pártnak kedvezett, az újságok azt írták, amit a Párt mondott. Harcot hirdettek a nyugattal, és Oroszország és a többi keleti “testvérállam” felé voltunk csak nyitva. Az emberek nem emelhettek szót mindezek ellen, mert “aki nem velük volt, az ellenük” – és elveszítette a munkáját, aki nem tapsolt. Sőt, sokan még ennél is többet.
– Hogy lehetett így élni?
– Sokan külföldre menekültek. Sokakat annyira áthatott a propaganda, hogy őszintén elhitték, amit a Párt a szájukba adott és beálltak a saját magyar testvéreiket sanyargatni, de ők úgy gondolták, szent célt szolgálnak.
– Apa, ez borzasztó. Sírni tudnék!
– Alul-felül járt a kasza: a legyügyesebbeket ugyanúgy kicsinálták, mint a leggyengébbeket. Azokat, akiknek nem volt munkája, közveszélyesnek mondták és elvitte őket a rendőr. Családok és barátságok szakadtak szét ideológiai alapon, mert nem lehetett más véleményed, mint amit a Párt megfogalmazott.
– Hogy tűrhették ezt el az emberek?
– A rendszer a munkásosztályra épült és a nem túl okosakra. Az értelmiséget és a korábbi vezető réteget üldözték. Képzeld el: a színházakban olyan daraboknak kellett menni, amik beleilleszkedtek a Párt ideológiájába! De aztán rengeteg árulója lett az országnak az értelmiségiek között is.
– Undorító.
– Hát, nagy szerencse, hogy jött a rendszerváltás és te már egy virágzó demokráciában élhetsz, fiam, ahol ezekből semmit sem kell megtapasztalnod!


Forrás: Facebook

Blue Box Forever