természetes rezgőtest

https://balkon.art/home/a-hordonka-hangja-avagy-a-hangkeltes-orome-a-belamuhely-kiallitasarol/

Ma a hangokat többnyire már nem természetes rezgőtesteken, hanem elektronikus berendezésekkel keltik. A hangnak a rezonancia-forrásáról való leválása már jó ideje zajlik; a 19. században, a hangrögzítéssel vette kezdetét, aztán digitális képzésével és kezelésével teljesedett ki. Ez a technika hallatlanul kiterjesztette a zenei lehetőségeket, a hangszíneket; kezelésük és kombinálásuk sokféle módját. Ám ezzel egyidejűleg megszűnt a közvetlen a hangkeltés lehetősége – és az öröme. Eredendően – vagy sok százezer éves kondicionáltságunk folytán – a zene nemcsak a fülünkben, a fejünkben, hanem a kezünk ügyében keletkezik. A kéz kelti a rezgést és alakítja konfigurációit.

Hangokat persze a digitális hangszerekkel, dobokkal és effélékkel is kelthetünk. De eközben a kezek nem érzik a rezgőtest érzéki közelségét és viselkedését; a visszahatását.

Ezért is érzünk késztetést arra, hogy visszatérjünk a közvetlen hangkeltéshez: megkondítsunk egy fémtálat, megüssünk egy gáztartályt, vagy megpendítsünk egy feszülő vezetéket.

Harmonica Songs with TABS and Practices

Translate »