Uránbányászat a Mecsekben Magas egészségügyi kockázat

Azóta, hogy közismert lett a sugárveszély, a legtöbben még így is fittyet hánynának a veszélyekre: erről árulkodnak az olyan, röhögve elmondott, urániumra utaló – talán csak utólag adott – becenevek a pécsi vagy kővágószőlősi kocsmákban, mint a “Fűtőelem”, vagy a “Sugárka”. Valamint az olyan történetek, mint amikor a járatokból felérve az egészségügyi vizsgálatokon kiakadt a sugárzásmérő a bányászok testéhez tartva. (Utóbbi anekdota a hvg.hu egy korábbi riportjában is előkerült.) A helyiek most is arról beszélnek, hogy még a dombok és a fák is radioaktívak.

Meg akarsz halni? Jelentkezz az új uránbányába dolgozni! https://atomcsapda.blog.hu/2019/03/16/meg_akarsz_halni_jelentkezz_az_uj_uranbanyaba_dolgozni

“Halálpénzt” fizet a magyar állam – nem ér ennyit az urán: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/halalpenzt_fizet_a_magyar_allam_nem_er_ennyit_az_uran.643611.html

Elbutulás ellen zenélés

45 éves korunk körül az alapvető kognitív képességeink hanyatlásnak indulnak. Az emlékezetért, figyelemért, észlelésért felelős agyterületek zsugorodni kezdenek, kevésbé hatékonyan kommunikálnak egymással, mint hajdanán.

Egy tavaly publikált tanulmány szintén megerősítette, hogy a zenei képzés és az idegennyelv ismerete pozitívan hat a memória és a gondolkodás működésére.

https://divany.hu/eletem/2019/02/20/hogyan-tartsam-fiatalon-az-elmem