Borvendég Deszkáss Sándor, Cseh Tamás a magyar indián,

https://pimblog.blog.hu/2020/03/15/borvendeg_deszkas_sandor_kiallitas

Borvendég Deszkáss Sándor “Fehér Szarvas ” író 1937-ben kapcsolatba került a “The Indian Assotiation of America “indiánokból álló kulturális szervezettel.Írásai nyomán a cserkészszervezeten belül megalakították az Indián Abroncsot. A cserkészmozgalom feloszlatása után azzal vádolták őt és társait,hogy az indiánmozgalom klerikális,jobboldali szervezkedés,amely szemben áll a demokratikus ifjúsági mozgalmak céljaival.

https://katakomba.cserkesz.hu/tartalom/dosszie/82/

Apacsok film
https://film.indavideo.hu/video/f_apacsok

Magyar indiánok szerveződtek 1956 megismétlésére
https://alfahir.hu/hirek/indianok_borvendeg_deszkas_sandor_1956_allambiztonsagi_szolgalatok_torteneti_leveltara

Itt éltek, itt élnek közöttünk a magyar indiánok

https://index.hu/kultur/multkep/2021/08/04/nemzeti-fototar-indian-indiantabor-cseh-tamas-bakonybel-baktay-ervin/

Borvendég Deszkáss Sándor története megérdemli, hogy felidézzünk még néhány részletet a korabeli pártállami titkosrendőrségnek „köszönhető” megpróbáltatásaiból Kovai Melinda szociológus tanulmánya segítségével. A kutató egy másik ügyben folytatott kutatása kapcsán kapta meg az indiánokkal foglalkozó ügy aktáját az állambiztonsági iratok történeti levéltárában.

Az akta összefoglalója szerint arról szól, hogy „Borvendég Deszkáss Sándor „Fehér Szarvas” író 1937-ben kapcsolatba került a „The Indian Assotiation of America” indiánokból álló kulturális szervezettel. Írásai nyomán a cserkészszervezeten belül megalakították az Indián Abroncsot. A cserkészmozgalom feloszlatása után azzal vádolták őt és társait, hogy az indiánmozgalom klerikális, jobboldali szervezkedés, amely szemben áll a demokratikus ifjúsági mozgalmak céljaival.”

A másik indiánozás Cseh Tamás vezetésével 1961-ben indult, amikor a dalszerző énekes néhány barátjával a Bakonyban indiános harci játékba kezdett. Ők semmit nem tudtak Borvendég Deszkáss Sándor indián peréről.

############################
Borvendég Deszkáss Sándor  megalapította a Magyar Indiánok Egyesületét a 1930-as (?) években, majd az egész világra  kiterjedő levelezést folytatott az indiánok jogainak visszaállításáért.
indián
Interneten található cikkek:

Apám és az indiánok

Tartui Egyetem Észt- és Általános Lingvisztikai Intézet Finnugor Tanszék hallgatójának  Jõgi Mirja  dolgozata  “A magyar indiánok” (Észt- és Általános Lingvisztikai Intézet
Finnugor Tanszék
Jõgi Mirja
A magyar indiánok
Mestermunka
Témavezetők: Kovács Krisztina
Seilenthal Tõnu
Tartu, 2010)

http://www.pdfio.com/k-3193759.html

22. oldal, Itt találytam információt, 1962-ben még le is tartóztatták. Az írás szerint Fehér Szarvas nem járt az Indiánok között,(??) egy rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva.

Találtam egy filmet, amiben többször említik a nevét:
http://www.rtlklub.hu/video/71755

01:30 , 02:40, 06:10, 08:40, 10:34, 12:40    időpontokban a filmben.

Kapcsolódó anyag:

http://index.hu/kultur/2013/08/30/indian/

Blogbook : PHP | Javascript | Laravel | Corcel | CodeIgniter | VueJs | ReactJs | WordPress