Megbízásos szerződés esetén…. Mi a véleményetek a projekt alapú elszámolásról?

Mert nekem az a tapasztalatom, hogy még olykor én sem tudom jól megsaccolni előre, hogy ténylegesen mennyi munkával jár egy adott feladat, nemhogy a megbízó.

https://www.facebook.com/groups/408156912634809/permalink/3687640781353056/

A megrendelő igényeitől függ. Van amikor valaki szeretne valamit amiről van elképzelése de a pontos funkcionalitást nem találta ki. Ilyenkor egy MVP-t fejleszt az ember aztán elkezdi finomítani a funkciókat. (ide eléggé fontos a rendes OOP szemlélet)
A másik amikor tudja a megrendelő mit akar és a projektet modulokra lehet bontani és ezek kidolgozása egy vagy több milestone szépen sorban.
A harmadik pl. egy tipikus webes projekt minta:
1. milestone a grafikai design
2. milestone a demó oldal content nélkül
3. milestone belegyúrni a kontentet is
Én sokszor csináltam amikor webeztem azt hogy pl. CMS-t kapott az ügyfél amivel “játszhatott” kedve szerint egy demo subdomain-en, de addigra a projektet már 80%-ban kifizette. Az utolsó 20% meg ment a végleges átvételkor.
Egyedi webárúházas projektnél a funkcionalitásokat group-oltuk be milestone-okba.

###########################

Projekt alapon csak akkor, ha mar megvan a nagyon reszletes specifikacio ami alapjan tudsz arazni reszeket. Ha nem tudjak, hogy milyen egyeb rendszerekhez kell majd csatlakozni, es milyen interfeszek legyenek, akkor nem szerzodnek.
Masik megoldas, ha az ugyfel belemegy, hogy ket heti, vagy milestoneok legyenek, de ugy akkor nem tudsz arat mondani a teljes projektre, azt meg nem mindenki szereti.
###########################

Amennyiben jól értem a kérdést, a milestone bontás ezen nem fog segíteni.
Minél összetettebb a projekt, annál részletesebb előzetes specifikációt kell hozzá készíteni, azt mindkét félnek elfogadni (lehet szerződés melléklet). Igen, ez plusz munka az elején, de ez nyilván beépíthető az áraidba.
Komolyabb projekt esetén pl. szoktam előzetesen nagyságrendet mondani, ha ok, utána készítünk specet. és a specet már be tudom jobban árazni.
Megfelelően nagy projektnél eleve a spec. készítésre tenni ajánlatot, hogy X-ért adsz neki egy specet, ami érték a cégnek / projektnek, mert fel tudja használni másnál is, és azzal tud tőled és mástól is ajánlatot kérni.
Mivel nyilván 2-3 hét munkát nem fogsz “megfinanszírozni” spec készítés címén, hogy utána majd “köszi akkor mégse kell”.
###########################

én a NORMÁLIS agilitást követném. 2-3 hetes etapra bontani. Ha sok kis feladat fér bele, akkor az. Ha egy nagy, akkor az.

##########################

25% ot mar a szerzodes megirasakor elkerek. Es a leirt specifikacioktol elterni nem lehet. Ahhoz uj szerzodeskiegeszites etc etc.
Minden pontot reszletet beleirok mit csinalok stb teszt esatobbi dokumentacio. Volt akit aztmondta hogy tesz es doksi nelkul mennyi? Annak viszlat.
Milestoneok mutass is valamit kapj is valamit fontosak.
Nekem a legfontosabb, hogy egy lepessel elore mindig kifizessenek mert igy nem tudnak elkezdeni trogerkedni.

##########################

Blogbook : PHP | Javascript | Laravel | Corcel | CodeIgniter | VueJs | ReactJs | WordPress