Ric Edelman: el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától – Carpe diem

Elkezdünk a lineáris életmodellről – megszületünk, iskolába járunk, dolgozunk, nyugdíjba megyünk, meghalunk – áttérni a ciklus életmodellekbe, amelyekben tanulunk, dolgozzunk, élvezzük a szabadidőt ismétlődő ciklusokban egész életünkben. De kompenzációképpen 80-90 éves korig dolgozni nem lesz olyan félelmetes, mivel a technológia hosszabb ideig rendben tartja az egészségünket.

Edelman szerint így ahelyett, hogy takarékoskodnánk azért, hogy 65 évesen elmehessünk nyugdíjba, és ez az összeg elég legyen 20 évig, rövidebb távokra, különböző célokra fogunk pénzt gyűjteni. Ez lehetővé teszi majd, hogy több szabadságot iktassunk a munkaperiódusok közé. Ezek az időszakok akár több évig is tarthatnak majd és ez idő alatt új ismeretekre, akár új szakmára is szert lehet tenni, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek sokáig aktívak maradjanak.

https://gnlszinfolt.blog.hu/2020/07/31/keszuljunk_fel_arra_hogy_el_kell_bucsuznunk_a_nyugdijba_vonulas_gondolatatol

Forró Szél – a teljes sorozat

A főszereplő, Šurda (a Šurdilović név rövidített alakja), egy kávéfüggő belgrádi borbély, aki nagyanyjánál, és annak Firga nevű fiánál él. Mivel eredeti foglalkozása nem tetszik neki, különféle vállalkozásokba, ügyeskedésekbe kezd. Legtöbbször komája, a magát nagymenőnek mutató Bob segíti. Később feleségül veszi Vesznát, és gyereke is születik, de a gondok ezzel csak sokasodnak. Nagy nehezen lakáshoz jut a család. Végül Šurda visszatér eredeti foglalkozásához, és fodrászként sikeres lesz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Forr%C3%B3_sz%C3%A9l

Mekkora ötlet!: Tihany – ha kell, elhordják a fél hegyet

A magyar gógyi megint győzedelmeskedett.

Ha kell, átírják a törvényeket, hogy fákat vághassanak ki, garázst építhessenek a Balaton-Felvidék egyik legszebb hegyén, ha meg úgy van, hogy világörökségi, környezetvédelmi szabályok akadályozzák a nyaraló és a hozzá tartozó medence megépítését, egyszerűen belekalkulálják az árba az esetleges bírságokat.

https://444.hu/2020/07/02/beveszik-tihanyt-ha-kell-elhordjak-a-fel-hegyet

Itt még úszómedence is fért a hegy helyére:

Nagy Feró: Mindent akarok

Balatoni stressz

Mindig csak a móka meg a kacagás, mi? De a nyaralás nehézségeiről senki nem beszél. Pedig kevés nyomasztóbb dolog van a balatoni strandolásnál

Blues vers – Mennyek lépcsőin

A szegény ember leragasztott szájjal haldokol a bűzlő kórházban.
A gazdag ember a kokaintól mámorosan száguld az éjszakában.
Mindkettőnek egyszerre lett vége az élete.
Egyszerre lépnek a mennyek lépcsőin felfele.

A gazdag ember rohan hamarabb felér.
Maga mögött az ajtót bevágja.
A szegény ember a leül a lépcsőre
a Mennyek kapujába.

Eddig is vártam, minden lassan jön el.
Nem juthatok be mindenhova.
Szegény vagyok.
Lehet, hogy máshol van a szegényeknek a Mennyek országa.

Blue Box magyar film

Filmek, zene, underground a rendszerváltás idején, megspékelve egy kis gyilkossággal. Káldor Elemér 1992-es filmje egy alter-krimi egy jó adag magyar valósággal.

A történet szerint András hét éve otthagyta a színpadot és megnyitotta a Blue Box nevű alternatív szórakozóhelyet. Minden idejét itt tölti, videóra veszi az eseményeket és régi filmekkel nosztalgiázik. Masszív alkoholista. Sikertelen öngyilkossága után kapóra jön, hogy holtan találják egykori szeretőjét. Magára akarja vállalni a gyilkosságot, alibije azonban erősebb. Nyomozó1 gyanakszik, Nyomozó2 megpróbál az eset mögé látni.

A Blue Box krimi, zenés-rendszerváltásos kórkép a maga nyomasztó és feszült hangulatával, amibe Káldor még egy plusz csavart és misztikumot is bele tudott csempészni.

Elsőre talán ez nagy falatnak tűnhet, pláne, hogy mindez röpke 87 percbe van sűrítve, de olyan nevekkel, mint a főszereplő Kozák András, Gálffi László, Derzsi János, Drahota Andrea és Cseh Tamás nem nehéz minőséget készíteni.

http://www.movie.hu/2019/08/05/tombol-a-zene-duborog-az-underground-blue-box/110308/