Bemutatkozás

Az okató videókban alakított Béla tanár PHP, Python programozást tanít. Rengeteg videó ötlete, témája van. Szeret játékokat, vicces programokat készíteni.

2018. Hazánkban gombamód szaporodnak a programozó képző cégek. A tanulókat nagy összegű tandíj fejében mesés programozói fizetéssel kecsegtetik.

Közvetlen tapasztalatom nincs az ott zajló képzések minőségéről, de Facebook kommentekből úgy tűnik, hogy nagyon alapszintű tudást kapnak, ami után sok év egyéni tanulás szükséges.
Nem elvesztegetett idő a tanulás, de milliós nagyságrendű tandíjakról van szó. Nagyon rosszul fog az járni, aki csak a pénz miatt kezd programozást tanulni.

Saját tapasztalat, hogy programozás tanulás egy hosszú folyamat. Évek kellenek ahhoz, amíg az algoritmikus gondolkodás kialakul. A tanulás ott kezdődik, hogy az iskolában a matematikával nem volt gond, a nehezebb feladatokat is sikerül megoldani. A szoftverfejlesztéshez más ismeretre is szükség van, pl: számítógép-architektúra, operációs rendszer, adatbázis, hálózat ismeretre, ugyanakkor az újonnan megjelenő dolgokat is el kell sajátítani. A programozás megtanulható, de hosszú évek munkája, nem pár hónapos tanulás, ami után magas fizetést kap az ember. Ebben a szakmában folyamatosan kell tanulni, mert folyamatosan fejlődik a technológia.
Nem tudom, a munkaadók a pár hónapot tanult fejlesztőket mire tudják alkalmazni, a tanfolyamot végzettek elégedettek-e a munkájukkal.

A Programozók Facebook csoportban is kitárgyalták ezt a témát: https://www.facebook.com/groups/408156912634809/permalink/1770354129748407/

Béla megtanítja a PHP, Python programozást mindenkinek. Nem hatalmas pénzösszegekért, hanem ingyen.

Szerintem, ha ekkora hiány van fejlesztőkből, akkor nem harmincéves bölcsészeket kell megszólítani (belőlük is lehet jó programozó), hanem az általános iskolában kellene elkezdeni a programozás oktatását.

De Béla segít, ahogy tud.

Egy idevágó nóta:

Oldalt üzemelteti és videókban Béla szerepét eljátssza:
Kunsági Zsolt
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/zsolt-kuns%C3%A1gi-09664b87/
zsoltkunsagi[at]gmail[dot]com