Hohner PentaHarp szájharmonika és Vélemény

Does what other harmonicas can’t!
Draw bend on every hole across the entire range of the harmonica
Easy octaves with no change to embouchure
Play the Major Pentatonic scale using hole 2 draw as the root note with available bends and overblows

https://pentaharp.com/

PentaHarp Tuning-Charts
https://images.static-thomann.de/pics/atg/atgdata/document/manual/535147_pentaharp_tuning_charts.pdf

https://www.facebook.com/groups/482476161873401/posts/4622042597916716/


Csicsák György Balázs (2022.01.08.):

Aki kíváncsi rá, összeírtam a gondolataimat a hangszerrel kapcsolatban.
Remélem, többek számára érthető lesz! Ha nem, akkor legalább van miről beszélni! Kezdjük is!
Azzal a skálával, amire hangolva van, pont azokat nem tudja megcsinálni az ember, ami a klasszikus blues-hangzáshoz hozzájárul! Ugyebár a blues nem csupán egy skála, hanem egy hangzásvilág! Bár jellemző rá egy skála, de valójában annak a skálának és egy jellegzetes előadásmódnak (mindent beleértve: díszítések, artikulációk, ritmika, vendéghangok, harmóniai összefüggések, stb…) összessége! A mellékelt képen egy “A” hangolású PentaHarp táblázata van, amit a gyártó elviekben “A” blues-ban való játékra “tervezte”…
Vegyük sorba, hogy mi ezzel a bibi:
1.A kvintet (3as, 6os, 9es fújt) nem tudod lehajlítani, és hiába van külön a szívott 2-5-8 lyukakon a blues-hang, az nem lesz olyan! Eleve a blues hang, ha fogalmazhatunk úgy, valós létrejötte a hajlításon alapszik…
2.Nem tudsz játszani azzal, hogy a kis-tercet vagy a nagy-tercet játszd a dallamba dúr blues esetén. Normál herflin a kereszt-fekvésben ez alap mozzanat, sőt ott még hajlítgathatsz is közöttük…!
3.Nem tudsz trillázni a kvint és a kis-szeptim között, ami szintén egy erős blues jelleg. Megszoktuk, marha jól hangzik, szóval hiányozni fog! A normál harmonikán ez a kereszt-fekvés egyik erőssége!
4.Nem tudsz értelmesen piszkos játékot alkalmazni… (piszkos játék alatt azt értem, hogy egy dallamhang mellé óvatosan egy másik hangot “ráengedsz” díszítés gyanánt) Enélkül sincs blues!
5.Akkordok szintén nincsenek! Tehát a Chugging lehetőségét is elbuktuk ebben a fekvésben… Azaz van EGY(!), azaz 1db akkord az egész herflin, de az pont nem ehhez a fekvéséhez való, nem beszélve arról, hogy még egy-kettő jól jönne, ha már tényleg valami jót akartak volna csinálni…!
Tehát, elmondható: Ez, így ahogy van, nem valami kreatív hangolás… nem hiszem, hogy ezt egy zenész, pláne nem egy szájharmonikás találta ki! Azaz, ha mégis, mentségére egy indokot mégis tudnék mondani, de abba most ne menjünk bele, így is hosszú ez a magyarázat!
Amire viszont jól használható:
Az egyik srác a Hohneres videóból (bocsánat, a névmemóriám borzasztó) csinált is róla külön videót, hogy talán a szívott egyest (azaz 1-4-7-10) vette alaphangnak, ami már csak a hangolási táblázatot megnézve is sokkal jobb lehetőségeket biztosít, mivel kb olyan, mint a harmadik fekvés a normál diatonikuson! (ezen a hangszeren ez igazából a 10.fekvés) Egy dologban jobb, mint a normálon a harmadik fekvés! Mégpedig abban, hogy az alaphangot ugyanúgy le lehet hajlítani, mint a richter harmonikákon kereszt-fekvésben! Viszont egy másik dologban nem jobb, mivel a negyedik fokú akkord alaphangját ebben a fekvésben hajlítva tudjuk csak játszani. Nem szerencsés! Ez is azt erősíti, hogy ezzel a hangszerrel senki sem erőltette meg a gondolkozását!
Összegezve: Szerintem ez a hangszer hamar el fog tűnni a süllyesztőben! Nagyon meglepődnék, ha még 5 év múlva is látnám a webshop-okban… Nem mondom, hogy rossz hangszer, de nem tud többet felmutatni, mint az eddigi harmonikák! Maximum egy kicsit más hangulatot lehet vele belevinni a zenébe, azt meg max pár ember fogja kigyakorolni olyan szinten, hogy az koncertképes legyen.
Egy plusz észrevétel: Ez konkrétan teljes mértékben egy Special 20, csak épp kék műanyagból (az is elég gagyi árnyalat), szóval ezt sem agyalták túl… Tehát se a dizájn, se a hangolás nem indokolja, hogy 18.900 forintba kerüljön majd a muzikeren… Szóval az az érzésem, hogy a gyár anyagilag nagyon jól akar járni! És az elején jól is fog, mert eleinte sokan meg fogják venni… (Még az is elképzelhető, hogy ez eleve egy rövidtávú projekt… ki tudja mi volt a marketingesek fejében…) Ezekkel nincs is gond, kíváncsiak vagyunk, kísérletezünk páran, így lesz, aki megvegye, egyet én is fogok venni szerintem!
Utolsó észrevétel, de ez csak a haladóknak, mondjuk úgy, feladvány:
Hibás az elnevezése!

Harmonica Songs with TABS and Practices

Translate »